Friday, January 2, 2009

ISLAM dan NIQAB


.....وقل للمؤمنات يغضضن من أبصارهن ( An Nur, Ayat 31) (1


يايها الذين ءامنوا لا تدخلوا بيوت النبي إلا أن يؤذن لكم ( Al Ahzab , Ayat 53 ) (2


...يأيها النبي قل لأزواجك زبناتك زنساء المؤمنين يدنين عليهن من جلابيبهن (Al Ahzab,Ayat 59) (3

4) عن عائشة رضى الله عنها قالت : كان رسول الله (ص) يصلى الفجر فيشهد معه نساء من المؤمنات متلفعات بمروطهن ثم يرجعن إلى بيوتهن ما يعرفهن أحد من الغلس. وقالت : لو رأى رسول الله (ص) من النساء ما رأينا لمنعهن من المساجد كما منعت بنو اسرائيل نساءها. وقد روى هذا عند ابن مسعود رضى الله عنه.

Daripada hadis di atas , Muhammad Bin Soleh dalam kitabnya Risalah AlHijab menjelaskan bahawa : "Sesunguhnya berhijab adalah merupakan adat perempuan2 para sahabat yang hidup pada qurun2 yang terbaik dan mulia di sisi Allah dan mempunyai akhlak dan adab yang luhur dan tinggi dan mempunya iman yang sempurna dan mempunyai amalan yang soleh yang mampu menjadi ikutan yang baik kepada pengikut2 selepasnya." (halaman 16)sambungan..

2 comments:

Anonymous said...

assalamualaikum...
ana orang yang msg anta ari tu tanya pasal niQab..ana sebelum ni memang ada masalah dengan ibu sampai ibu tak nak tegur ana..disebabkan ana pakai niQab..sekarang ana dah ok ngan ibu..cume ana takut ibu dapat tahu ana pakai niQab di kuis..ana rasa tersekat antara ingin menjaga hati ibu dan menjaga diri ana, mjaga aurat ana..ibu tak paham knp perlu pakai niqab..pemikiran orang lame2 memang lain..pe2 pun trm ksh la blsmsg ana ari tu..mgkin ada yg dapat mbantu..k..wassalam

sister_islam said...

salam..insyaAllah,saat masih ramai dibelengu jahiliah moden,marilah sama2 kita kembalikan saat kegemilangan Islam yang dulu..berikan kefahaman pd ibu anti tu..brsbrlah,mmg amik msa yang lma utk mereka faham..