Tuesday, November 25, 2008

MUSLIM DAN PAKAIANNYA

Rasa syukur yang tidak terhingga pada Allah S.W.T atas kurniaan nikmat-nikmat yg pelbagai dan tidak putus-putus kpd hambanya hingga ke saat ini. Selawat dan Salam atas junjungan mulia Tok Guru sekalian Umat iaitu Muhammad Bin Abdullah S.A.W. juga ahli keluarga baginda dan pengikut2 baginda sehingga ke saat ini.

Astaghfirullahal Azim...Terlebih saya ingin memohon maaf atas pendapat dan perkongsian yang akan ade kekurangannya nanti ini.

Pemakaian purdah/niqab yang mengkin telah menjadi amalan hanya golongan muslimat di Malaysia ataupun negara2 lain. Namun amalan ini juga mengundang pandangan yang pelbagai di kalangan ilmuan2 dunia trutamanya ilmuan2 islam.

Setelah melalui proses perbincangan, pertanyaan, pembacaan, mendengar ceramah tentang agama, dll...keyakinan untuk berkoongsi ilmu Allah itu mula timbul dalam diri ini.

Pakaian ialah keperluan asasi manusia yang normal sama ada muslim / non muslim. Tanpa pakaian manusia akan berasa tidak selesa untuk meneruskan kehidupan hariannya. Ini kerana manusia itu telah dicampakkan perasan malu oleh Penciptanya. Dan dalam Islam Malu adalah sebahagian daripada Iman.

Namun begitu, Islam merupakan agama yang menitik beratkan segala amal perbuatan penganutnya. Setiap aktiviti yang dilakukan oleh orang Islam itu akan dikira ibadah sekiranya ia disertakan dengan niat dan niat itu semestinya Lillahi Wa Rasulihi. Daripada sekecil-kecil perlakuan sehingga ke besar-besar perlakuan ianya diambil kira dalam Islam.

Agama yang direkacipta oleh Allah ialah hanya Agama Islam. Daripada nabi Adam A.S hinggalah Nabi Muhammad S.A.W hanya Islam agama yang diiktiraf. Dari itu...Islam yang dibawa oleh Tok Guru Nabi Muhammad S.A.W secara rasmi itu telah menggariskan TIGA syarat pemakaian dalam Islam TAK KIRA Lelaki / Perempuan. Syarat yang tidak boleh diambil remeh oleh orang Islam.

1] Pakaian yang tidak mengelirukan jantina pemakainya samaada laki ataupun perempuan.
2] Pakaian yang tidak Jarang.
3] Pakaian yang tidak Ketat sehingga menampakkan bentuk badan.

Mungkin akan timbul persoalan,,...

[Sambungan...]

No comments: