Thursday, August 20, 2009

Aura Ramadhan kian terasa

Assalamualaikum dan Salam Ramadhan al Karim...

Alhamdulillahi robbi 'aalamin...Hanya pada Allah SWT kita bersyukur...selawat dan salam atas junjungan mulia Nabi Muhammad SAW dan para sahabat2nya..salam rindu juga buat ayahnda dan bonda tersayang...terima kasih kerana kalian telah memelihara benih Islam di lubuk hati ini...semoga kalian sentiasa berada dalam peliharaan Allah..

Sedikit mengecut juga hati ini pabila disebut2 Ramadhan...Ramadhan...Ramadhan... yg sudah makin tiba ini, ditambah lagi dengan cuaca sejuk di pagi hari yang agak berbeza dengan sebelum ini. Kiri dan kanan ku hanya memandang kawan2 yang bakal berjuang bersama di medan ilmu ini. Jauh di benak hati ini untuk ku undur lagi dari medan perjuangan ini walau selangkah. Rindu dan sayang ku tinggalkan sementara, demi mengejar rindu dan sayang dariNya yang selama2nya. MOga semuanya mengundang manfaat di hari kelak.


Begini rasenye....Buat julung kalinya dapat merasa aura Ramadhan di negara yang asing pada diri ini, tapi tak mengapa kerana di sini pon bumi Allah jugak...alhamdulillah...rindu pada keluarga dan sanak saudara yang berjauhan di mata terubat sedikit demi sedikit berganti rindu pada bulan Ramadhan yang bakal tiba ini. TIdak dapat ku bayangkan beratnya rasa rindu dan sayang ayahnda dan bonda, sanak saudara, rakan2 apabila menerima satu perpisahan sementara dengan seorang individu yang sebelum ini cukup riang bersamanya. Penuh dengan kenangan manis dan pahit. Dan kini menunggu kepulangan yang mungkin berakhir dengan pertemuan di dunia dan mungkin juga hanya pertemuan di syurga kelak. Hari berganti hari bak tahun berganti tahun.


Sebelas bulan berlalu.....berbekal nyawa di badan, ditambah kurdat dan iradatnya...tiba2 terdengar khabar kepulangannya yang selalu dirindui itu. Makin terang bayangan senyumannya, makin terasa hangat pelukannya ketika wida', makin ringan beban dihati...mungkin esok mungkin lusa ia dijangka tiba. Persediaan demi persediaan diatur dengan sebaik mungkin...untuk menyambut kepulangannya yang ditunggu selama ini. Mengharapkan persediaan itu menguntungkan dan mengembirakan diri dan juga yang bakal tiba. Juga mengharapkan agar ia dapat menggamit kembali kenangan manis yang pernah ditinggalkan sebelum ini. Juga mengharapkan kasihnya itu diterima dan menerima kasih dari yang akan pulang.


Maka tibalah bulan Ramadahan yang segak bergaya bersama bakul2 maghfirah dari AlGhafur....maka penggerai pun sudah mula sibuk dengan persiapan juadahnya, media massa juga mula sibuk mengatur rancangan2 yang istimewa untuk disajikaan sepanjang Ramadhan, tukang2 jahit pun mula gelisah dengan tempahan2 baju raya yang kian bertambun...namun..bagaimanakah persediaan orang2 yang beriman yang merindui kelazatan ibadah dibulan yang mulia itu..???cukuplah dengan perpisahan selama 11 bulan itu mengajar erti rindu pada Yang Esa dan rindu untuk beribadah di bulan Ramadhan...


Kebiasaanya, kita akan lebih teruja menunggu kepulangan seseorang yang dirindui, disayangi, dan dihormati kerana sifat2 baiknya, akhlak dan adabnya...agak mustahil kita itu ghairah menunggu kedatangan bulan Ramadhan semata2, kalau la begitu labih baik kita menunggu shj bulan syawal atau zulqaedah dll. Ini kerana Allah telah melebihkan satu2 bulan ke atas bulan2 yang lain dengan kelebihan2 tertentu.


Bulan Ramadhan Al Mubarak..bulan yang ke-9 dari 12 bulan..BUlan yang bakal menjadi penjara pada segala kejahatan2 iblis dan syaitan yang setia dengan dendam kesumatnya dan bakal menjadi syurga pada kebaikan2 makhluk yang mendambakan redha Allah...Apabila datangnya Ramadhan, pintu Syurga mula dibuka dan pintu neraka pula ditutup..Selain itu, padanya dihimpunkan peristiwa2 yang cukup berharga buat umat Islam yang menghayatinya. Al-Quran yang menjadi mukjizat kepada junjungan besar nabi Muhammad SAW, telah diturunkan pada bulan Ramadhan, dan padanya juga dikurniakan satu malam yang paling mulia berbanding dengan malam2 yang lain iaitu Lailatul Qadar...malam yang diturunkan berduyun2 malaikat dari langit untuk mencatat amal kebaikan hambaNya...nilainya adalh lebih baik dari kita beribadah selama seribu bulan di bulan2 yang lain. MasyaAllah....

Yang penting suasana beribadah yang tiada pada bulan2 yang lain...sungguh cantik aturan yang ditunjukkan oleh Rasulullah...malamnye umat islam beribadah (tarawih, qiamullail) beramai2 dan siangnya mereka berpuasa beramai2...menahan diri dari makan dan minum dan mendidik syahawat yang liar itu. Beruntunglah bagi siapa dapat mengecapi suasana sebegini dan semoga Allah menggantikan dengan suasana yang lebih baik dari ini pada sesiapa yang tidak dapat mengecapinya di dunia ini.

Oleh itu, tidak kira dimana kita berada ketika menyambut ketibaan Ramadhan itu, yang penting ia mesti disambut dengan diri yang bersedia dalaman dan luaran. Biarlah ia datang dgn snyumn dan pulang juga dengan senyuman..

1 comment:

imtiyaz said...

sekarang ia tela pergi...adakah ia pergi utk selama2nya untuk diriku @ ia pergi hanya smentara...???? alangkah rindunya hati ini..kehadirannya dnanti..pemergiannya dtangisi&dirindui...Allah..bantula hambamu ini utk mmbuat persediaan&persiapn utk myambutnya nanti...ku berharap aku akn bertemunya nti klu ia baik buat diriku ini...